Kokosvet of kokosolie wordt verkregen door het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosnoot is overigens helemaal geen noot, maar een steenvrucht. De kokosnoot bestaat uit vier lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees en binnenin kokosmelk of -water. Het vruchtvlees bestaat voor 34% uit vet [1].
Kokosvet heeft een smeltpunt van 24-26 °C als het ongeraffineerd is. Hierdoor is kokosvet vaak gestold in ons klimaat en dus een vet en niet een olie. Geraffineerd kokosvet heeft een smeltpunt van 30-37 °C.
Tabel: (Gemiddelde) voedingswaarde per 100 gram
Energie: 860 kcal
Eiwit: 0 gram
Koolhydraten: 0 gram
Vetten: 100 gram
Waarvan verzadigd: 92 gram
Boterzuur: 0 gram
Capronzuur: 1 gram
Caprylzuur: 8 gram
Caprinezuur: 7 gram
Laurinezuur: 49 gram
Myristinezuur: 18 gram
Palmitinezuur: 8 gram
Stearinezuur: 2 gram
Waarvan enkelvoudig onverzadigd: 6 gram
Oliezuur: 6 gram
Waarvan meervoudig onverzadigd: 2 gram
Linolzuur: 2 gram
Vezels: 0 gram
Natrium:0,01 gram [2,3,4]
Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Verzadigd vet staat bekend als het verkeerde vet en heeft ongunstige gezondheidseffecten. Verzadigd vet verhoogt namelijk het slechte LDL-cholesterol. LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 23 juni 2019 door fitnl