Is koffie gezond?

Veel vrouwen zijn ’s ochtends pas echt wakker als ze hun eerste kop koffie hebben gedronken. En ’s middags? Dan maken we thuis een lekkere cappuccino, drinken we op ons werk een flinke mok met een scheutje koffiemelk of zitten we op het terras met een schuimige latte macchiato. ’s Avonds ploffen we na het eten op de bank met (jawel) een lekker bakje koffie. Nederlandse vrouwen drinken veel koffie. Is koffie gezond? Of is het juist niet goed voor ons en misschien zelfs schadelijk?

Tegen vermoeidheid en hoofdpijn

In koffie zitten verschillende bioactieve stoffen. Cafeïne is daarvan de bekendste. Het geeft onze hartspier en centrale zenuwstelsel een boost, waardoor we energieker en alerter worden. Niet voor niets wordt in bedrijven en scholen veel koffie gedronken.
Als ze ‘s ochtends geen koffie drinken, krijgen verstokte koffieleuten hoofdpijn. Na een sterk bakkie is dat snel weer over. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat koffie hoofdpijn sowieso tegengaat, ook als er geen sprake is van koffieverslaving. Voel je hoofdpijn opkomen, neem dan eens koffie in plaats van aspirine.

Is koffie gezond?

Een andere stof die in koffie zit, is chlorogeenzuur. Het klinkt eng, maar dat is het zeker niet. Deze stof is namelijk verantwoordelijk voor de sterke antioxiderende werking van koffie. Antioxidanten verhinderen dat vrije radicalen ziektes veroorzaken en schade aan ons lichaam toebrengen. We moeten toegeven dat er nog veel onderzoek nodig is om de precieze werking aan te tonen, maar zeker is dat koffie door zijn antioxiderende effect gezondheidsvoordelen biedt.

Drink met mate

Koffie heeft echter alleen een positief effect als je het met mate neemt. Drink je structureel teveel, dan kan dat misselijkheid, onrust, angst en zelfs hartkloppingen veroorzaken. Bovendien laten we het vaak niet bij koffie alleen: slagroom, gevulde koek en likeur bevatten veel calorieën, suiker en vet en zijn niet bepaald gezond.