Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?


Op verschillende websites staat dat je voorzichtig moet omgaan met het bewaren van gekookte of gebakken rijst. Als je rijst op een verkeerde manier bewaart en opnieuw opwarmt zou je namelijk flink ziek kunnen worden. Je zou een voedselvergiftiging kunnen krijgen door de bacterie Bacillus Cereus.

Bacillus Cereus

De bacterie Bacillus Cereus komt van nature voor in planten, granen en rijst. Deze bacterie maakt een gifstof aan die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie vormt sporen die goed bestand zijn tegen hitte. Deze sporen kunnen zich later weer ontwikkelen tot bacteriƫn. Lage aantallen van deze bacteriƫn zijn niet gevaarlijk, maar van hoge aantallen kun je ziek worden [1].

De ziekteverschijnselen hangen af van de soort Bacillus Cereus. Je kunt ervan braken of diarree krijgen. De symptomen zijn over het algemeen mild van aard en duren vrij kort [2].

Bacillus Cereus kan goed overleven in droge omstandigheden. Je kunt hem daarom ook vaak vinden op kruiden en specerijen. Al komt besmetting vooral voor bij gerechten uit Chinees-Indische restaurants. De bacterie kan ook voorkomen in eiwitrijke voeding, groente, sausjes, pudding en zelfbereide rijst- of pastagerechten die niet goed bewaard zijn [1].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 09 juni 2019 door fitnl