Is het erg als er betaald is voor wetenschappelijk onderzoek?

Is het erg als er betaald is voor een wetenschappelijke publicatie? Maakt dit dat de resultaten minder betrouwbaar zijn?

Komen deze uitspraken je bekend voor?

“Wetenschap is ook maar een mening.” “Deze studie is betaald door Unilever, kortom de resultaten kun je wel in de prullenbak gooien.”

Soortgelijke bericht zie ik dagelijks en dit is zonde. Een betaalde studie kan heel waardevol zijn. Studies die (deels) privaat gefinancierd zijn hebben zowel voor- als nadelen. Ik ga ze stap voor stap bij langs.

Voordelen

Vanuit de overheid is er beperkte financiering voor onderzoek. Ongeveer 30% van de onderzoeksaanvragen werd goedgekeurd in 2016 [1]. Kortom, de kans is niet heel groot om je onderzoeksvraag te financieren vanuit een overheidspotje. Daarom kan het handig zijn om je vraagstuk (deels) te financieren door een private partij. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek naar het verschil tussen erwten eiwit en whey op spierherstel [2]. Zonder deze subsidie was de kans veel kleiner dat we meer te weten kwamen over de effectiviteit van erwteneiwit.

Verder is er binnen bedrijven vaak ook veel kennis over de markt aanwezig dat weer tot nieuwe onderzoeksvragen kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe soorten plantaardig eiwit die met elkaar gecombineerd worden. Door samen met onderzoekers dit te valideren weten we het effect.

Een ander belangrijk voordeel van samenwerken met bijvoorbeeld de voedingsindustrie is dat onderzoekers gemakkelijker de resultaten van hun studies omzetten in praktische toepassingen. Deze samenwerking kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, richtlijnen voor de voedingsindustrie en verbeterde voedingsinformatie voor consumenten.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 31 augustus 2023 door fitnl