Je ziet ze vaak in de supermarkt liggen: donkerbruine broden die er supergezond uitzien. Maar is het ook waar: hebben deze broden inderdaad een hoge voedingswaarde? Is bruin brood gezond? Of krijgen ze die diepbruine kleur om ons te laten geloven dat ze gezond zijn? FitGirl zocht het voor je uit.
Brood is (zoals je ongetwijfeld weet) gemaakt van graan. Graankorrels bestaan uit drie onderdelen: de meelkern, de kiem en de zemel (het vliesje dat eromheen zit). In de kiem en zemel zitten verreweg de meeste waardevolle voedingsstoffen. Brood dat deze elementen van de graankorrel bevat, is dus het gezondst. Veel broden worden gemaakt van bloem, dat op zijn beurt niet van de hele graankorrel maar alleen van de vermalen meelkern wordt gemaakt en dus niet de kiem en zemel bevat, waardoor er minder gezonde voedingsstoffen in zitten. Voor volkorenbrood worden hele graankorrels gebruikt, zodat het ook de waardevolle kiem en zemel bevat en het dus gezonder is.
In volkorenmeel zitten onder andere vezels, ijzer, magnesium, koper, zink, foliumzuur en vitamine B1 en B6. Al deze stoffen werken samen en dragen op die manier bij aan je gezondheid. Vroeger was het makkelijk: het donkerste brood was volkoren en dus het gezondst. Tegenwoordig ligt dat anders. Ook donkerbruine broden kunnen van bloem zijn gemaakt en dus minder waardevolle nutriƫnten bevatten. Lichte broden krijgen hun donkere kleur door het gebruik van gebrande mout en gekaramelliseerde suiker. Ze zien er dus voedzaam uit, terwijl ze in feite weinig voor je doen.
Wil je brood kopen waar je lijf echt iets aan heeft? Laat je dan niet misleiden door de gezond ogende donkerbruine kleur en lees de ingrediƫntenlijst goed door. Is het hoofdbestanddeel bloem, dan kun je het brood beter laten liggen. Is het vooral gemaakt van volkorenmeel, dan heb je voedzame boterhammen te pakken.