Interview met dr. Dorien Westerlaken-van Ginkel over de oorzaken van een voedselallergie


Voor je promotie heb je onderzoek gedaan naar voedselallergie en de oorzaken hiervan, maar ook duidelijk gemaakt dat er sprake is van overdiagnose. Voordat we hier verder op ingaan, kun je vertellen wat er wordt verstaan onder een voedselallergie?

“Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een normale voedingsstof. Je maakt afweerstoffen aan voor een voedingsmiddel dat normaal helemaal niet schadelijk is. Deze afweerstoffen, die bij veel mensen in het bloed te meten zijn, zorgen ervoor dat cellen reageren en stoffen afgeven die jeuk, bultjes en zwelling veroorzaken.

Deze reactie kan lokaal zijn, dus op bepaalde plekken op je lichaam, maar ook systemisch – dit betekent dat je hele lichaam reageert. De laatste variant kan zelfs levensbedreigend zijn.

Tenslotte dient de reactie altijd op te treden bij het nuttigen van het voedingsmiddel.”

Wat zijn de meest voorkomende soorten van voedselallergieën?

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 01 maart 2019 door fitnl