Ingemaakte courgette

De mussen vallen van het dak, maar Nadia Zerouali (tv-kok, kookboekenauteur en ondernemer) serveert binnen in haar Couscousbar in Amsterdam-Oost een kopje harirasoep. Da’s volgens haar juist goed tegen de hitte.

Maar eigenlijk ben ik gekomen voor een Broodje Natuurlijk. Het gaat om het concept, legt ze uit. Het is een initiatief van duurzaam bedrijvennetwerk MVO Nederland om de biodiversiteit te stimuleren. Daarom hebben ze chefkoks in verschillende steden gevraagd om een lekker en betaalbaar broodje te verzinnen, gemaakt van ingrediënten uit natuurlijke landbouw van lokale boeren. Er waren al een Broodje Natuurlijk Utrecht, Rotterdam en Nijmegen, maar Nadia is een van de twee bedenkers van het Broodje Natuurlijk Amsterdam. Ze snijdt een rond zuurdesembolletje open dat vanochtend vers is gebakken bij Bakkerij MAMA in Zwanenburg en schept er een flinke dot favamole op.

Een alternatief voor guacamole, bedacht door de Amsterdamse Stadsgroenteboer Andres Jara. Want het is van de gekke, aldus een felle Nadia, dat boeren in Marokko hun citroenbomen vervangen door avocadobomen omdat dat meer oplevert, waardoor er nu ineens een immens droogteprobleem is ontstaan. Terwijl je van Nederlandse biologische tuinbonen dus ook een heerlijk romig broodbeleg kunt maken. Nu nog iets extra’s erbij, alleen beslist niet dat eeuwige plakje komkommer en tomaat. Dat is haar een gruwel, zeker in de winter. Dan veel liever wat ingemaakte groente. Duurzaam, lekker en nog gezond voor je darmen ook, lacht ze. Ook die zijn gemaakt door een lokale partij, Thull’s Deli. Nog wat lekker pittige slablaadjes erbij en klaar. Kijk, ze laat een knalpaarse foto zien op haar telefoon, die worden geteeld in lichtbakken, bij Growy in Amsterdam-Noord. Het water loopt me zo langzamerhand in de mond en eindelijk kan ik mijn tanden erin zetten. Heerlijk broodje, inderdaad.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 25 september 2025 door Koken met Karin