In 2050 is 64% te zwaar in Nederland. Wat is de oplossing?

Twee derde van de Nederlanders zal in 2050 een te hoog BMI hebben volgens nieuwe schattingen van het RIVM. Tenminste, als we dit niet op tijd aanpakken. Wat is hiervoor de oplossing? Wat gaat het verschil maken: nieuwe wonderpillen, een suikertaks of een compleet gezonde supermarkt?

Luister je liever een podcast? Hier vind je de audio versie van dit betoog.

Schrikbarende cijfers

Het RIVM verwacht dat 64 procent van de Nederlanders in 2050 overgewicht heeft, terwijl de gemiddelde levensverwachting tegen die tijd met vijf jaar stijgt naar 86,5 jaar. Opvallend, we worden wel vijf tot zes jaar ouder, maar wel zwaarder.

Het gaat misschien tegen je verwachting in. Hoe kan dit? Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat overgewicht niet ongezond hoeft te zijn, plus de medische behandelmethodes worden alleen maar beter. Dit verklaart mogelijk de stijgende levensverwachting, ondanks dat het gewicht toeneemt.

Verder belangrijk is dat de norm om dun te zijn waarbij je moet voldoen aan een bepaald gewicht wel heel betuttelend en medisch is ingestoken. Als dit een bewuste keuze is voor een meer bourgondische levensstijl, dan is dat prima. Of dat je alles al hebt geprobeerd en het echt niet lukt. Soms is aanvaarden beter dan strijden.

Echter, een bewuste keuze om zwaarder te zijn, geldt niet voor iedereen. Alleen al omdat veel mensen strijden tegen schoonheidsidealen en liever fit dan zwaarder zijn. Daarom de hamvraag: wat is nodig om dit op te buigen? Preventie (voorkomen) of curatief (behandelen)? Laten we het ontleden. Ik start met de medische oplossingen en daarna gaan we in op de rol van preventie.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 30 december 2024 door fitnl