Nederland staat er weer vol mee: struiken vol sappige bramen! Louen en ik gaan maar al te graag op pad met een bakje of tas om onze voorraad aan te vullen. Het is zó’n leuke activiteit samen en je hebt meteen een mand vol zomer. Zodra we thuiskomen, duiken we de keuken in voor een lekker recept met bramen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte jam, een luchtige cake of een knapperige kruimeltaart. Maar ook eenvoudiger kan: gewoon een handje bramen door de yoghurt, een smoothie of een warme kom havermout! Wat veel mensen niet weten, is dat je bramen ook héél goed in hartige gerechten kunt gebruiken. Denk aan camembert uit de oven met bladerdeeg en een flinke lepel bramencompote. Of aan geroosterde puntpaprika van de barbecue met romige labneh en verse bramen erbij. Dat zoet en frisse van de bramen combineert fantastisch met het rokerige van de paprika!
Bramen plukken is iets wat me helemaal in de zomersferen brengt. Het leuke is: je hoeft er meestal niet ver voor weg, want ze groeien gewoon in het wild. Langs bosranden, bij wandelpaden, in de duinen of aan de rand van weilanden spot je ze vaak in grote struiken. Vooral eind augustus tot ergens in september zijn ze op hun lekkerst. Dan zijn ze zoet, sappig en perfect voor een zomers recept. Wat ik zelf altijd doe: een rustig plekje opzoeken waar niet te veel verkeer is geweest. Dus liever niet langs een drukke weg én ook niet op plekken waar veel honden worden uitgelaten. Op die manier voorkom je uitlaatgassen of andere viezigheid op je bramen.
Kijk tijdens het plukken goed naar de kleur en stevigheid. De mooiste bramen zijn diep donkerpaars tot bijna zwart, een beetje glanzend en ze laten makkelijk los. Zijn ze nog rood of hangen ze stevig vast? Dan zijn ze nog niet rijp, dus even laten hangen. En vergeet niet om ook wat te laten hangen voor de vogels en andere dieren.
Kortom, bramen zijn ontzettend veelzijdig. Daarom vind je hieronder een lijstje met mijn favoriete recepten met bramen, van zoet tot hartig. Dus ik zou zeggen: duik die struiken in en daarna de keuken :)
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 23 september 2025 door beaufood