Hoe zit het nu met brood?

Hoe zit het nu met brood?

In Nederland zijn we opgegroeid met een boterham met kaas. Of met een witte boterham met een dikke laag hagelslag. De afgelopen jaren is het eetpatroon van veel mensen veranderd en is brood in het verdomhoekje terechtgekomen. Je zou er dik van worden en het wordt aangewezen als de oorzaak van veel klachten. Daarom laten veel mensen de bammetjes liever links liggen. Is brood echt zo slecht, of toch lekker en gezond?

Brood is een dikmaker

Veel mensen denken dat je dik wordt van brood. Dat is niet waar! Wanneer je té veel brood eet of het te rijkelijk belegt - en hierdoor meer calorieën binnenkrijgt dan je op een dag verbrandt - wordt het pas een dikmaker (een snee grof volkoren brood bevat gemiddeld 80 kcal). Wat je wel kunt stellen, is dat mensen die minder of geen brood eten doorgaans gevarieerder eten. Zij eten in plaats van brood bij het ontbijt én de lunch bijvoorbeeld een groene smoothie of yoghurt met fruit en soep of salade met eventueel wat brood erbij.

Gluten zijn slecht

Ook zijn er mensen die brood laten staan omdat het gluten bevat. Gluten zitten in de meeste graansoorten, zoals tarwe, rogge en spelt. Dat een glutenvrij eetpatroon gezonder is dan een eetpatroon met gluten is niet wetenschappelijk bewezen. Aangezien granen een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, is het zomaar weglaten van gluten en dus van granen niet per definitie gezond. Dat ligt natuurlijk anders voor mensen met een glutenallergie (coeliakie) of glutensensitiviteit. Van de mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) heeft zo'n 30 procent minder klachten wanneer zij een tarwevrij dieet volgen (o.a. haver, rogge, gerst en boekweit kunnen dan wel worden gegeten). Kun je tegen gluten, dan kun je gerust je tanden in een boterham zetten.

Belangrijke voedingsstoffen

Brood bevat ook veel gezonde stoffen. Het jodium in brood zorgt voor een goede werking van je schildklier en het bevat ook veel vezels, hoera voor een goede darmwerking! Daarnaast levert het een belangrijke bijdrage aan je vitamines, vooral de B-vitamines (B1, B2, B3, B6 en B11) vind je er in terug. In volkoren brood, volkoren meergranenbrood en roggebrood zit veel ijzer. Biologisch brood bevat meestal zout zonder jodium. Eet je biologisch brood, check dan of je bakker gejodeerd zout of zeezout gebruikt, anders kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt.

Lees hier verder op GlowMag over de voordelen van verschillende soort brood!

,

Geplaatst op 24 juni 2015 door glow