Hoe vervang je oude gewoontes in nieuwe (gezonde)?

Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen die een afslankpoging heeft gedaan lukt het niet om het verloren gewicht eraf te houden. Een hele belangrijke reden hiervoor is het terugvallen in oude hardnekkige gewoontes [1][2].

Gewoontes zijn dus belangrijk wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt. En dan met name het vervangen van oude gewoontes door nieuwe gewoontes die beter aansluiten op je doelen [3].

Bij het veranderen van je gewoontes komt veel kijken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie die jij moet weten over gewoontevorming. Je leest hoe machtig ze zijn en wat de beste manier is om je je gedrag te veranderen. Deze kennis helpt jou als professional om klanten veel beter te kunnen begeleiden.

Wil je graag praktische informatie waar je gelijk mee aan de slag kunt? Aan het eind van dit uitgebreide artikel geef ik een stappenplan met 6 strategieën die helpen om nieuwe gewoontes te vormen en vat ik kort samen wat daarvoor is besproken.

Wat zijn gewoontes?

Al eeuwen lang verwonderen grote denkers zich over gewoontes. Waaronder William James. Voor de meeste lezers waarschijnlijk onbekend. Hij was een van de meest invloedrijke psychologen uit de 19e eeuw en leefde tot het begin van de 20e eeuw. Hij was van mening dat 90 tot zelfs 99,9 procent van wat we doen verloopt via gewoontes [4][5][6].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 23 september 2024 door fitnl