Allereerst een klein lesje biologie 🙂
Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Het is een bouwsteen voor onze cellen en is betrokken bij de transport van vetten in het lichaam. Ook is het belangrijk bij de vorming van provitamine D. Kortom cholesterol is heel nuttig!
Het meeste cholesterol wordt in het lichaam zelf aangemaakt door de lever. Een klein gedeelte komt in het lichaam via de voeding [1]. Cholesterol wordt door het bloed vervoerd door aan bepaalde eiwitten te binden. Deze eiwitten noemen we met een moeilijk woord ook wel lipoproteïnen.
HDL versus LDL-Cholesterol
Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen: Hoge Dichtheid Lipoproteïne (HDL) en Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL). LDL vervoert cholesterol via het bloed naar de rest van het lichaam. HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken.
Indien er een teveel aan LDL-cholesterol is kan het overtollige cholesterol achterblijven in de binnenwand van de bloedvaten. Dit gebeurt vooral op plekken waar de wand van de bloedvaten beschadigd is. Bijvoorbeeld door roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. Op zo’n plek kan plaque ontstaan, waardoor de bloedvaten dicht kunnen slibben. Daarom wordt LDL ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd. Terwijl HDL het overtollige cholesterol opruimt en dus het ‘goede cholesterol’ wordt genoemd [1,2].
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 24 februari 2020 door fitnl