Hoe richt ik mijn omgeving minder verleidelijk in?

Merk je dat je thuis te vaak snackt? Dan is je huis waarschijnlijk te verleidelijk ingericht. Het is ook niet makkelijk om elke keer ‘nee’ te zeggen tegen alle verleidingen om je heen, zeker niet in een vertrouwde omgeving waar alles net even wat beter smaakt. Afzien van snacken kost wilskracht, en die voorraad is niet eindeloos. Logisch dat je op een gegeven moment voor de bijl gaat.

Veel keuzes maken we zonder erbij na te denken

Veel keuzes die we maken vinden onbewust plaats. Wat en hoeveel we snacken komt vaak voort uit gewoontegedrag. Je komt bijvoorbeeld na een dag hard werken thuis en je trekt zonder dat je erbij stilstaat een zak chips open. Of je doet de tv aan om je favoriete programma te kijken en je krijgt zin in chocola, puur omdat je gewend bent een reep te verorberen tijdens het serie-bingen.

Wil je zulke ongezonde gewoontes afleren, dan is het zaak om je omgeving minder verleidelijk in te richten, zodat je minder snel geprikkeld wordt om te snacken. Zo verklein je de kans om impulsief iets lekkers te pakken, omdat er niks meer zomaar voor het grijpen ligt. Dit kost veel minder wilskracht dan wanneer je elke keer ‘nee’ tegen jezelf moet zeggen. Laat de omgeving je juist helpen om gezóndere keuzes te maken.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 26 augustus 2024 door fitnl