Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen?

Een voedselvergiftiging wordt vaak in de volksmond verward met een voedselinfectie. Terwijl dit eigenlijk twee verschillende dingen zijn. Daarom leg ik eerst kort uit wat het verschil is tussen deze twee begrippen.

Wat is een voedselvergiftiging?

Bij een voedselvergiftiging word je ziek door een giftige stof in je eten die afkomstig is van bepaalde bacteriën of schimmels. Oftewel: bepaalde schimmels en bacteriën produceren bepaalde stoffen waar wij als mens niet goed tegen kunnen. Helaas kun je deze schimmels en bacteriën niet doden met het verhitten van je eten.

Klachten

Je krijgt bij een voedselvergiftiging vaak zo’n 8 uur na besmetting last van klachten. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken. Gelukkig is een specifieke behandeling of doktersbezoek vaak niet nodig. Het is wel aan te raden naar de dokter te gaan als er naast diarree ook sprake is van koorts of bloed en slijm in de ontlasting. Ook is het verstandig om een arts op te zoeken als je ondanks dat je voldoende drinkt last hebt van uitdrogingsverschijnselen zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 12 december 2019 door fitnl