Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

Wil jij iets aan jezelf veranderen? Ben je niet tevreden met je gewicht, prestaties of je fysiek? Doe dit dan wel vanuit een gezond zelfbeeld. Als je te negatief over jezelf denkt, dan is de kans lastiger om je doelen te bereiken. Hoe identificeer je dit en wat kun je eraan doen? Dat lees je in dit artikel!

Let op: er zijn ook genoeg sporters die het leuk vinden om met hele proces van progressie bezig te zijn, waarin je steeds beter wordt in een bepaalde sport. Het is dus niet per se ongezond om je prestaties te willen verbeteren of jezelf te willen veranderen. Ga bij jezelf na of je voldoende zelfacceptatie hebt en of dit je doelen in de weg kan staan.

Hoe kom ik erachter of ik mezelf wel of niet voldoende accepteer?

Als je langdurig te zwaar traint met een suboptimale houding dan kan dit leiden tot vervelende blessures. Maar ook een ongezonde manier van denken en doen kan tot (ernstige) psychische klachten leiden. Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat je op een onredelijke manier naar jezelf kijkt:

  • Je hebt vaak het idee dat je niet de moeite waard bent om gelukkig te zijn, of om aardig gevonden te worden.
  • Je hebt heel weinig vertrouwen in dat dingen je lukken.
  • Je durft niet je mening in aanwezigheid van anderen te uiten.
  • Je vindt het lastig om met iets nieuws te beginnen.

Niet met tegenvallers om kunnen gaan

Een ander belangrijk signaal is dat je niet goed met tegenslagen om kan gaan. Stel, je bent een weekje niet afgevallen en je frustreert je hier enorm om. Dan is dat vaak een teken dat je jezelf niet accepteert zoals je bent.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 12 maart 2024 door fitnl