Hoe duurzaam is jouw voeding?

Avocado’s eten alsof je leven er vanaf hangt, ontbijten met biefstuk en doe dan ook nog maar een stuk mango. Gezond en lekker. Maar.. hoe duurzaam is dat eigenlijk? Laten we voorop stellen dat gezond eten niet per se duurzaam is, afhankelijk van de manier waarop je het aanpakt. In dit artikel geef ik je mijn visie hierop, en hoe je voor jezelf kunt bepalen welke keuzes je hierin wilt maken.

Laat ik voorop stellen dat ik het belangrijk vind om open en eerlijk over voeding te kunnen zijn, en iedereen zijn of haar eigen keuzes te laten maken. Regelmatig wordt me bijvoorbeeld gevraagd op de duurzaamheid van vlees eten, aan de hand van verschillende documentaires die vaak de conclusie trekken dat we veganistisch moeten gaan eten. Is dat echter wel de oplossing? En kun je ook op een duurzame manier dierlijke producten eten?

Wat is niet duurzame voeding?

Om te kunnen bedenken welke voeding wel duurzaam is, is het eerst belangrijk om te weten wat er allemaal nietduurzaam is.

Niet duurzaam is voeding die op een manier is geteeld welke belastend is voor natuur en milieu. Daarbij kun je denken aan een stuk land wat heel intensief wordt gebruikt om keer op keer een gewas op te telen. Daardoor raakt de bodem verder uitgeput (en bevatten de groenten of vruchten die je oogst ook minder voedingsstoffen). Of zijn er bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen gebruikt waardoor onder andere de insectenpopulatie achteruit gaat, ook dat is natuurlijk verre van duurzaam.

Lees het hele artikel op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 06 december 2018 door eetpaleo