Ik maakte een heerlijk recept van pastinaakspruitjesstamppot met hertenbiefstuk uit de Oostvaardersplassen dat ik graag wil delen. maar kunnen we afspreken dat u nu niet allemaal meteen in de gordijnen klimt?
Iedereen herinnert zich de beelden van kwijnende grote grazers en geëmotioneerde bijvoederactivisten. Als maakbaar natuurproject voor ‘ongerepte wildernis’ kunnen we de Oostvaardersplassen gerust als mislukt beschouwen. Maakte de beslissing van hogerhand om wegens overbevolking edelherten te gaan afschieten het dierenleed groter of juist kleiner?
Duurzaam en lokaal
Feit is dat het eerste beschikbare hertenvlees binnen een mum van tijd was uitverkocht, vertelt Thomas van Meel, algemeen directeur van de naar zijn vader vernoemde wildgroothandel Pieter van Meel. Toen Staatsbosbeheer hem benaderde voor de verwerking van het Oostvaardersplassenwild was hij aanvankelijk huiverig. Maar de geschoten herten alsnog een goede bestemming geven, gaf de doorslag. De helft gaat naar de horeca, waar de vraag naar wild de laatste jaren sterk toeneemt want helemaal passend in de trend van duurzaam en lokaal. De dieren hebben geen krachtvoer of medicijnen gehad, maar zelf hun natuurlijke kostje bij elkaar gesprokkeld, wat zorgt voor een mooie kwaliteit vlees.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 30 januari 2021 door KokenmetKarin