Actief herstel is een herstelmethode die veel gebruikt wordt bij zowel teamsporten als individuele sporten. Een actief herstel bestaat uit een training op een lage intensiteit (hoogstens 70% van je maximale inspanning). Dit gebeurt vaak gelijk na een zware inspanning of de dag hierna. Wat zijn de voordelen? Heeft een actief herstel meerwaarde?
Over dit onderwerp is nog te weinig bekend om echt verhelderende uitspraken te doen. Echter, zijn er een paar aanwijzingen dat een actief herstel mogelijk bijdraagt aan een verhoogde afvoer van melkzuur [2][3][7][11]. Echter, is het onduidelijk of dit de sportprestaties verbetert [3] en bovendien bestaat er niet een direct verband tussen melkzuur en spierpijn. Verder is onduidelijk of een actief herstel het herstel van het centrale zenuwstelsel bevordert en of een actief herstel de aanvulling van spierglycogeen versnelt [1]. Recent onderzoek laat wel zien dat de ontstekingswaarde na meerdere trainingen in combinatie met een actievere rust (in vergelijking met veel zitten) leidt tot lagere ontstekingswaarden [12].
Momenteel is er nog te veel tegenstrijdige onderzoeksresultaten over het effect van een actief herstel op de duursport en maximaalkracht [2][3][4][5][6][7][8][9][10]. Kortom: nog te veel aannames en onduidelijk indirect bewijs om te concluderen dat een actief herstel beter is.
Sommige sporters vinden het fijn om na een zware training dezelfde of de volgende dag rustig te trainen. Sommige mensen kunnen niet stilzitten en/of geloven in een helend effect van beweging.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 21 september 2024 door fitnl