Helpt water drinken om af te vallen?

Een veelgehoorde afvaltip is ‘meer water drinken’. Je lichaam zou namelijk honger kunnen verwarren met dorst, waardoor je meer gaat eten wanneer je eigenlijk alleen maar vocht nodig hebt. Ook geeft water je een verzadigd gevoel. Maar is dit echt waar en helpt dit advies echt? Moeten we om af te vallen simpelweg wat meer glaasjes water drinken?

Water in het kort

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 55% uit water. Bij baby’s is dit zelfs 70%. Water heeft een aantal belangrijke functies. Het is bijvoorbeeld de voornaamste bouwstof van al onze weefsels. Daarnaast is het de basis van onze spijsverteringssappen, helpt het de lichaamstemperatuur op orde te houden, dient het als transportmiddel van onder andere voedingsstoffen en afvalstoffen en heeft het een functie bij het handhaven van de osmotische druk.

Een goede vochtbalans is erg belangrijk voor onze gezondheid. Hoeveel water we op een dag nodig hebben is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, temperatuur en klimaat, lichamelijke inspanning en voedselconsumptie. Het is belangrijk dat het verlies en de opname in balans zijn [1].

Water en je gewicht

Behalve dat we voldoende moeten drinken voor onze gezondheid, zou water ook helpen bij het afvallen. Het zou het hongergevoel verminderen, zorgen voor extra verzadiging en de totale energie-inname verminderen. Met gewichtsverlies tot gevolg. Als water gebruikt wordt om een energierijke drank te vervangen, zal dit zeker helpen om af te vallen. Je krijgt zo immers minder calorieën binnen via het drinken.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 20 maart 2024 door fitnl