Hebben mannen met een relatie een lager testosteron?

Het hormoon testosteron wordt in de volksmond ook wel het mannelijk hormoon genoemd. Het imago is dat de boys die vol testosteron zitten helemaal het mannetje zijn en dus echte jagers op de datingmarkt. Een aantal onderzoekers had dan ook de vraag: zit er een verband tussen je testosteronwaardes als man en je relatiestatus? Neemt dit zogenoemde ‘mannelijke’ hormoon bijvoorbeeld af als je niet meer vrijgezel bent?

Als je de data van deze studie vluchtig bekijkt kun je beter na de wittebroodsweken je partner dumpen of maar van een relatie afzien… Hoe zit dit echt? En nog belangrijker: zijn die lagere testosteronlevels iets om je zorgen over te maken als man?

Het onderzoek

Als je de onderstaande afbeelding mag geloven is een lange relatie slecht voor je testosteron als man. Zo blijkt uit een studie bij 76 heteroseksuele mannen waarbij een speekseltest werd afgenomen om hun testosteronlevels te meten [1]. Deze hoge testosteronwaarde (T-waarde), is heilig voor sommige krachtsporters. Een relatief hoge T-waarde wordt namelijk in beperkte mate gelinkt met meer spiermassa en een beter herstel.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 30 december 2022 door fitnl