Heb je écht supplementen nodig?

Veel sporters hebben hun eerste eiwitpoeder of pre-workout al gekocht voordat ze überhaupt een gewicht hebben aangeraakt. Maar zijn al die supplementen echt nodig om groot en sterk te worden?

Supplementen delen wij op in twee soorten:

  • vitamines, mineralen en sporenelementen
  • supplementen voor betere sportprestaties.

Hieronder leggen we uit in het kort welke producten een meerwaarde kunnen bieden bij welke situaties.

Heb je extra vitamines, mineralen en spoorelementen nodig?

Eet je gezond en gevarieerd en heb je geen medische indicatie of val je in een bepaalde (leeftijds)groep dan heb je geen extra vitamines of mineralen nodig. Een uitzondering hierop is vitamine D. We raden vitamine D aan voor iedereen in Nederland tijdens de wintermaanden. In de zomermaanden heeft het geen meerwaarde om dit te slikken. Lees hier meer over vitamine D en het passende advies.

Uitzonderingen van groepen die wel baat kunnen hebben bij suppletie van vitamines en mineralen

Er is een aantal groepen die zeker baat heeft bij suppletie van bepaalde vitamines en mineralen, namelijk:

  • Vegetariërs, veganisten en ouderen (vooral met maag-/darm-infecties) hebben extra vitamine B12 nodig. Meer hierover lees je in dit artikel over veganisten en vegetariërs.
  • Mensen die langdurig snel afvallen met een lage energie-inname lopen het risico op een vitamine- en mineralentekort. In dit geval is het verstandig om een diëtist te raadplegen of 1 of 2 keer per week een multivitaminepil te slikken voor de zekerheid. Wil je meer weten over gezond afvallen en hoe je een tekort voorkomt? Lees dan dit uitgebreide artikel over afvallen.
  • Vrouwen die zwanger willen worden hebben extra foliumzuurnodig

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 19 augustus 2023 door fitnl