Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

Je hebt vast wel eens iemand op een feestje horen zeggen ‘ik word al dik als ik alleen maar naar eten kijk’. Maar klopt dit ook? Hebben sommige mensen veel meer aanleg voor overgewicht dan anderen?

Genetische aanleg voor overgewicht

Om de rol van genen bij overgewicht te onderzoeken zijn er interessante studies gedaan onder tweelingen en adoptiekinderen. Eeneiige tweelingen zijn voor bijna 100 procent gelijk in erfelijk materiaal en twee-eiige tweelingen ongeveer 50 procent. Op die manier kun je als onderzoeker gemakkelijk zien welke rol genen spelen bij bepaalde fenomenen. In het geval van aanleg voor overgewicht wil je weten of eeneiige tweelingen vaker hetzelfde gewicht hebben dan twee-eiige tweelingen* [1,2].

En dit blijkt inderdaad vaak het geval. Ook als eeneiige tweelingen niet in hetzelfde gezin zijn opgegroeid hebben ze vaak ongeveer hetzelfde lichaamsgewicht als hun broertje of zusje dat heel ergens anders woont [2].

Hoe groot is het effect van genen op overgewicht?

Over hoe sterk het effect van genen op overgewicht is, zijn onderzoekers het nog niet met elkaar eens. Dit omdat er nog veel onduidelijkheid over is. De schatting ligt tussen de 40 en zelfs 90 procent. Ter verduidelijking; wanneer genen 100 procent verantwoordelijk zijn betekent het dat deze alles verklaren in het verschil in overgewicht tussen mensen.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 14 januari 2021 door fitnl