Het is misschien wel een van de meest bekende trends van de afgelopen jaren, het bijhouden van wat je eet door alles af te wegen met een keukenweegschaal en dit eventueel ook noteren in een voedingsdagboek. Er zijn fitness guru’s die erbij zweren, maar ook weer beroemde diëtisten die niet geloven in het tellen van calorieën. Het afgelopen jaar heb ik ook al mijn voeding bijgehouden in een speciaal hiervoor ontworpen app en vertel ik je graag wat voor mij persoonlijk de voor- en nadelen zijn geweest van het strikt bijhouden van je dagelijkse voeding.
Ten eerste wil ik zeggen dat het bijhouden van voeding bij mij in eerste instantie heel veel positieve effecten gehad. Ik werd me bewuster als nooit tevoren van wat ik allemaal at op een dag, omdat ik me kon bijhouden hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten ieder voedingsmiddel bevat. Ik begon in te zien hoe kleine porties van bepaalde voedingsstoffen toch een groot effect kunnen hebben op je dagelijkse calorie-inname. Door hier mee te experimenteren lukte het mij om in combinatie met sport op een gezonde manier gewicht kwijt te raken. Dit was voor mij een hele positieve bijkomstigheid, omdat het me tot dan toe nooit gelukt was om gewicht kwijt te raken. Ik bleef ervoor altijd op hetzelfde gewicht, omdat ik altijd alles at waar ik maar zin in had.
Hoewel ik in de vakanties het wegen en noteren veel meer losliet, begon ik er wel steeds meer waarde aan te hechten. Zo werden etentjes buitenhuis of bezoek bij vrienden en familie wel een ding. Ik raakte zodanig gehecht aan het meten wat ik eet, dat ik soms wel eens in paniek schoot. Wat als ik nu te veel eet en weer aankom? Wat als ik niet genoeg proteine inneem vandaag en spierpijn heb morgen? Ik vond het steeds moeilijker om de weegschaal los te laten en besloot een paar dagen in de week in te plannen waarop ik mijn voeding niet bij zou houden.
lees verder:
https://www.boostyourhealth.nl...
Geplaatst op 24 maart 2018 door boostyourhealth