Haver, havermout, havermeel, havervlokken... je hoort ze regelmatig voorbij komen. Maar wat is haver nu precies? En wat is het verschil tussen havermout en havervlokken? In het kader van de I love good food week bespreken we de hele maand good food en wat mij betreft hoort haver daar zeker bij! Ik maakte er al lekkere dingen mee, zoals deze havermoutmuffins en deze haverpizza!
Haver is een graansoort. Net als rogge, spelt en tarwe. Het is een heel oude graansoort, die vroeger als een soort onkruid tussen de andere soorten groeide en voornamelijk werd gebruikt als veevoer... Haver was altijd een vergeten gewas, maar is de laatste tijd enorm populair. Het is dan ook een gezonde graan, die wel lijkt op zijn soortgenoten, maar toch zeker gezonder is.
Haver bevat onder andere langzame koolhydraten, veel vezels, eiwitten, vetten, zink en vitamines ( B, E, K )
Haver is dus heel erg voedzaam en bevat langzame koolhydraten, en dat is belangrijk, want die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren. Ook bevat haver flavonoiden, die volgens wetenschappelijk onderzoek een kankerremmende werking hebben (maar volgens mij moet je er dan wel kilo's van eten...).
Een algemeen misverstand is dat haver gluten zou bevatten. Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet.
Lees verder op www.mindyourfeed.nl
,Geplaatst op 01 juni 2015 door mindyourfeed