Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot mijn verbazing staan er daarvan bijzonder weinig op de blog.. Daar moest verandering in komen! Daarom stak ik een klassiek bijgerecht in een nieuw jasje. Ik ben namelijk gek op aardappels en deze zijn dan ook altijd te vinden in mijn kerstmenu. Gebakken aardappelballetjes, pommes duchesse uit de oven of vers gesneden dikke frieten met een flinke klodder truffel-mayo erbij. Dit jaar ging ik voor deze heer-lijke hasselback gratin uit de oven. Gemaakt van flinterdun gesneden aardappelschijfjes en een romige kaassaus.
Deze hasselback gratin is een combinatie van een typisch Nederlands gerecht en een Zweedse klassieker. Zweedse hasselback potatoes zijn half (of eigenlijk driekwart) ingesneden hele aardappels die je krokant bakt in de oven, samen met kaas en kruiden naar keuze. Onze eigen aardappel gratin bestaat uit aardappelschijfjes gemengd met kaas en room. Voeg de twee samen en je krijgt een heerlijke ovenschaal met romige aardappels en een krokant kaasjasje erop! Súper smaakvol en een plaatje op tafel. Ik gebruik in dit recept Grana Padano kaas. Dit is een harde Italiaanse kaas die goed smelt en daardoor perfect is voor deze hasselback gratin. Je kunt eventueel ook parmezaanse kaas gebruiken.
De hasselback gratin is geweldig als bijgerecht naast deze gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus!
Meer weten?
Benieuwd hoe je de hasselback gratin maakt? Ik laat het je graag zien in een kookvideo op Instagram :D
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 29 december 2020 door beaufood