Hartige scones met zalm

Geen scones met jam en room, maar nu eens een hartige versie: met zalm en roomkaas, als een soort bagel, maar dan anders. Geïnspireerd door een reisje naar Dublin.

Vlak voor de zomer was ik in de Ierse hoofdstad Dublin, waar ik voor de krant een reisverhaal over schreef, met veel tips voor lekkere adresjes. Een van de vondsten die ik daar deed was Airfield Estate: een soort educatieve boerderij in een buitenwijk. Je bent er vanuit hartje Dublin in een kwartiertje met de tram. Ineens zie je omringd door huizenblokken karamelkleurige Jersey koeien dromerig in het hoge gras staan.

In 1894 kocht een advocaat uit Dublin hier een buitenhuis, met steeds een extra stukje grond erbij. Maar het waren vooral dochters Letitia en Naomi die Airfield Estate ontwikkelden tot wat het nu is: een landgoed met bloementuin, moestuin en boomgaard, plus een boerderij met koeien, varkens, schapen, geiten en kippen. Stoere zussen waren het, rijdend in een Rolls Royce met trekhaak om de koeien te kunnen vervoeren. Zelfvoorzienend en duurzaam avant-la-lettre, beroemd om hun liefdadigheid. Na hun dood lieten ze Airfield na aan een trust, met educatie en recreatie als voorwaarde. Inmiddels is het een populair dagje uit voor jong en oud. Er zijn leuke rondleidingen, je kunt helpen eieren zoeken en koeien melken of wroeten in bakken met gezonde grond vol nep-regenwurmen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 21 september 2024 door KokenmetKarin