Hartige clafoutis met broccoli en feta

Zo. Het is januari. En zonder in allerlei clichés te willen vervallen: ik ben vást niet de enige die na de feestdagen weer even terug in het gareel wil komen. Want hoewel ik eigenlijk het hele jaar door gezond eet, drukken die laatste weken van het jaar vol borrelhapjes, wijn en diners toch wel hun stempel op mijn eetpatroon. Deze hartige clafoutis neemt je helemaal mee op de gezonde toer: de taart is voedzaam (het bevat veel eiwitten en groenten, namelijk prei en broccoli) en zelfs koolhydraatarm. Saai is ‘ie allerminst, want met kruidige en pittige harissa breng je het gerecht goed op smaak. Een handjevol druiven zorgt voor een lekker zoetje en verkruimelde zoute feta brengt dat weer mooi in balans. Dit hartige baksel doet het goed als warme avondmaaltijd, maar een afgekoeld puntje is ook heerlijk als lunch. Januari is zo slecht nog niet ;)

Gezonde hartige clafoutis

Clafoutis is van origine een zoete Franse taart. Het wordt meestal als dessert gegeten, afgetopt met slagroom en poedersuiker. De basis is fruit (meestal kersen) dat je overgiet met een soort pannenkoekenbeslag. Echt stevig deeg wordt het dus niet, het blijft een beetje ei-achtig en zacht. Net als met pannenkoeken, kun je ook voor clafoutis prima een hartige variant bedenken. Laat de suiker en room achterwege en voeg bijvoorbeeld kruiden en kaas toe. Ik ging voor verse dille en feta, maar dit is vast ook heerlijk met Italiaanse kruiden of salie en geraspte gruyère of geitenkaas. Het voordeel is dat deze hartige taart koolhydraatarm is en dus niet te zwaar op de maag valt. Met genoeg ei en lekker veel gezonde groenten is het absoluut vullend genoeg.

Wil je er toch nog iets extra’s bij? Dan raad ik je mijn gouden combi van gestoomde broccoli met geroosterd amandelschaafsel, zeezout en olijfolie van harte aan. Heerlijk!

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 13 februari 2023 door beaufood