Hartige cheesecake van oude kaas

Ben je team kaasplankje of team zoet dessert? Zoals je inmiddels misschien wel weet, ben ik niet de allergrootste toetjesliefhebber. Kaasplankjes daarentegen… Zo’n zilt stukje romige kaas gaat er bij altijd wel in. Dit taartrecept is daarom een hele leuke: het is een hartige cheesecake! Niet gemaakt van enkel roomkaas, maar met oude kaas door het beslag. De smaak is dus niet zoet, maar zout! Als je ook maar een béétje van kaas houdt, dan is dit recept he-le-maal voor jou. Het is trouwens absoluut niet alsof je een hap uit een stuk kaas neemt, mocht je dat nu denken. Het is juist een hele luchtige, salty cheesecake met een friszoete twist. Hij is verrassend, heel smaakvol maar – door de toevoeging van frisse druiven, vijgen en zoete honing – zeker niet too much. Aanrader!

Hartige cheesecake als dessert

In de beginjaren van mijn avonturen als horecatijger (haha ;) ) snapte ik niet helemaal wat dat kaasplankje daar nou deed, tussen de zoete toetjes op de menukaart. Inmiddels ben ik helemaal om: juist die zware smaken vind ik een mooie afsluiter van een smaakvol diner. Een klassiek kaasplankje bestaat uit minimaal 3 kazen (en dan het liefst een mooie combinatie van harde, zachte, milde en scherpe kazen) en is aangekleed met friszoete smaken als fruit, zoals dadels, vijgen of druiven. Vaak in de vorm van een gezellig compotje (of jam) om de kaas in te dippen. Zoals deze vijgenjam of honing-perenjam met rozemarijn.

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 04 oktober 2022 door beaufood