Groentesoep uit de oven

Februari is één grote blue monday, als u het mij vraagt. Al scheelt het dat we januari in ieder geval weer gehad hebben. En intussen is het gelukkig alweer bijna maart. Ik hoopte vurig dat er in 2024 voorlopig even niemand dood, ziek of uit elkaar zou gaan maar, zul je net zien, het nieuwe jaar was nog geen week oud, of er was alweer een begrafenis.
En dan is er ook nog de voortemmerende kabinetsformatie, de afnemende leesvaardigheid, de dreigende herverkiezing van die enge rauwdouwer in het Witte Huis, de toenemende terreur van fatbikes en natuurlijk de wereldvrede die verder weg lijkt dan ooit.
“De periode van tachtig jaar vrede die we nu hebben gehad, is een uitzondering in de geschiedenis”, las ik laatst in Trouw, bij monde van Volt-Kamerlid Laurens Dassen. “Als je kijkt naar wat er in de wereld gebeurt: de oorlog in Oekraïne, het conflict Israël-Gaza, de Rode Zee, Noord- en Zuid-Korea, China-Taiwan, dat zijn veel situaties die uit de hand kunnen lopen” voegde hij eraan toe.
Weet u dat ik het daar soms Spaans benauwd van krijg?

Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe. Een prachtig lied van Jenny Arean en Frans Halsema, al van ruim een halve eeuw geleden, maar het is er intussen niet veel beter op geworden.
Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe.

Alhoewel. Er is één plek bij uitstek waar je altijd naartoe kunt vluchten. De keuken natuurlijk. Wat dacht u van soep? Als er iets troostrijk is en een bups hoop brengt in duistere dagen, dan is het wel soep. Om met een lepel in de hand de wereldproblematiek even te vergeten. Maar soep moet je vooral ook uitdelen, want gedeelde smart is halve smart. Deze vegan maaltijdsoep maakte ik speciaal voor mijn vriendin Joke, want net toen ze genezen was verklaard van darmkanker, ging ze door haar knie en moest aan de krukken. Dus ik sprong op de fiets met een emmertje soep. Want hoeveel ellende er ver of dichtbij ook is, een sprankje troost brengen in de vorm van soep, dat kan iedereen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 13 maart 2024 door KokenmetKarin