Groentebouillon van restjes

Hij is er weer, de Trouw Duurzame Top 100, editie 2018. Extra feestelijk want voor de tiende keer. Voor menigeen wellicht juist een teleurstelling: alwéér niet in de lijst. Voor de gewone krantenlezer kan het eveneens confronterend zijn. Al doet u nog zo uw best, u scheidt uw afval minutieus, u eet geen vlees, u vliegt nooit naar Bali maar gaat kamperen in eigen land met de tandem, u heeft speciaal geen kinderen genomen maar wel zonnepanelen op het dak, toch bent u niet snel invloedrijk genoeg om op de prestigieuze ranglijst te geraken.

Dat neemt niet weg dat eenieder een duurzaamheidsgoeroe kan zijn in het diepst van zijn gedachten. Neem nou kliekjes. Alles opmaken wat je hebt, dat was ooit miepknieperig, maar eigenlijk is het gewoon slim. Hoe minder voedsel je weggooit, hoe minder je met volle vuilniszakken hoeft te zeulen en hoe minder vaak je de deur uit moet voor nieuwe boodschappen. Kijk, dát soort duurzaamheid, daar wil ik vandaag eens een lans voor breken, want dat doen we veel te weinig. Neem nou groentebouillon. Natuurlijk bestaan daar blokjes voor, maar waarom zou je het niet gratis en voor niks maken van restjes groente?

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 11 februari 2021 door KokenmetKarin