Groene groente met tuinkers

‘Ik ben toch geen konijn!’ Je hoort het ouderwets carnivore types nog wel eens sputteren als ze een groene salade krijgen voorgeschoteld.

In Frankrijk niet hoor. Daar is de salade verte nog immer een gewaardeerd onderdeel van de maaltijd. Bij de kaas of als aparte gang. Amerikanen die uit vetvrees de ‘dressing on the side’ bestellen zijn niet goed bij hun hoofd, vinden de Fransen. En terecht. Sla met niks smaakt naar niks. Daar moet een vinaigrette bij. Olijfolie, azijn, zout, peper en liefst ook nog een flinke lik pittige mosterd. Simpel, maar het maakt een wereld van verschil.

Wie vooral sla eet omdat het een reputatie heeft van gezond en slank, die schiet er trouwens niet veel mee op, of het nu met of zonder dressing is. Want aan sla heb je eerlijk gezegd niet zo veel. Het bevat vooral water en nauwelijks vitamines, voedingsstoffen of vezels. En het weegt ook nog eens niks, dus wie aan de dagelijks aanbevolen 200 of 250 gram groente wilt komen, moet per persoon toch al gauw een complete krop verstouwen. Dat is geen doen. Bovendien is het jammer dat sla niet echt bevredigt. Binnen no time komt de honger weer terug. Een bladsalade is dus eerder een aanvulling op het menu dan een volwaardige maaltijd.

Dan is het een beter idee om een maaltijdsalade te maken van (kort gegaarde) groente. Meer vezels en voedingsstoffen, en het vult nog beter ook. Een perfect vehikel voor groente uit eigen tuin. Trouwens, ook wie geen eigen moestuin of smulbalkon heeft, kan op z’n minst zelf tuinkerszaadjes zaaien. Dat is echt moestuinieren voor dummies.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 26 september 2025 door Koken met Karin