Hoe krijg je mensen aan de groente? Door er iets simpels maar lekkers mee te doen. Asperges roosteren in een grillpan doet al een hoop, maar met een scheut sinaasappelolie erover worden ze meteen helemaal onweerstaanbaar.
Als er in een uit het Engels vertaald kookboek sprake is van asperges, zijn het altijd groene, let maar eens op. Bij Nederlandse recepten staat er in dat geval nadrukkelijk ‘groene’ voor, want gewone asperges zonder enige specificatie, dat zijn bij ons altijd witte. Zo zijn er wel meer dingen die mij meteen opvallen in vertalingen. ‘Ongezouten boter’ in bakrecepten bijvoorbeeld. Bij ons is boter doorgaans ongezouten, dat is niet meer dan normaal. Juist als boter wél gezouten is, wordt dat er expliciet bij vermeld. Ook een fraai geval is ‘kosher zout’ in Amerikaanse kookboeken. Dat is geen zout waar eerst een rabbijn z’n zegen aan heeft gegeven, maar vlokkig zeezout. Het smaakt niet anders dan gewoon zout, maar door de luchtige knisperstructuur is wel het mondgevoel heel anders, denk aan Maldon zeezout of fleur de sel.
Hoog tijd voor een groeneaspergerecept. Het seizoen van de witte is immers al lang en breed voorbij. Overigens was het voor mij ooit een openbaring om te ontdekken dat het om precies dezelfde plant gaat; zo lang ze onder de grond blijven zijn ze wit, daarboven worden ze vanzelf groen. Is het niet verbluffend?
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 27 september 2022 door KokenmetKarin