Gnocchi met kerrie

Je kunt niet zomaar alles bij elkaar gooien, dan krijg je horrorfusion. Maar het kan ook verrassend goed uitpakken, zoals in dit goudgele recept van Italiaanse vega gnocchi met kerrie.

“Mijn andijviestamppot met kerrie en olijven bleek een fiasco,” jammerde laatst iemand tegen me aan op een verjaardag. En dat terwijl hij er ter verhoging van de feestvreugde zelfs nog gedroogde tomaat doorheen gedaan had. Wist ik raad? Tja, je kunt niet zomaar ongestraft van alles bij elkaar gooien.
Het kan reuze spannend zijn om ingrediënten, bereidingen of gerechten uit totaal verschillende keukens eens met elkaar te combineren. Soms ontstaat een totaal nieuwe smaaksensatie geheel per ongeluk, soms juist door doelbewust experimenteren. Maar dingen uitproberen in de keuken kan helaas ook – eerlijk is eerlijk – ronduit onsmakelijk eindigen. Niet voor niets is de ooit zo hippe fusion-keuken intussen passé. In de praktijk bleek dat namelijk iets te vaak een lukrake mengelmoes van ingrediënten die niks bij elkaar te zoeken hebben.

In Italië hebben ze dat goed begrepen. Daar hanteren ze het less is more-principe als het om koken gaat. En niet te vergeten: tradities zijn heilig. Ik heb vast al eens verteld dat mijn Romeinse vriend Marco nog steeds de rillingen krijgt als hij terugdenkt aan mijn lasagne met salami. Room in de spaghetti carbonara is heiligschennis. Vis serveer je ná de risotto, nooit tegelijkertijd als één gerecht. Peer in de tiramisu? Not done.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 25 december 2023 door KokenmetKarin