Met alle voedselhypes, trends en ontwikkelingen merk ik dat mensen ook wel eens de neiging hebben om de plank finaal mis te slaan. Zo kan ik mij persoonlijk ergeren aan de "ik-ben-glutenvrij-omdat-het-gezond-is'-fanaten.
De mensen die glutenvrij moeten eten, omdat ze anders heel erg ziek worden, zijn mensen met coeliakie: een aandoening die bij 1% tot 2% van de Nederlanders voorkomt. Dit is geen allergie, maar een ernstige auto-immuunziekte, met als enige behandeling: een levenslang volledig glutenvrij dieet. Deze mensen doen dit niet omdat ze hier nou zo gelukkig van worden, maar omdat ze geen keuze hebben.
Daarnaast is de schatting dat 5% tot 10% van de mensen last heeft van een bepaalde mate van gevoeligheid voor gluten. Ook mensen met PDS kunnen baat hebben bij het weinig tot geen gluten (met name tarwe) eten.
Lees verder op www.boostyourhealth.nl
Geplaatst op 24 november 2015 door boostyourhealth