Gluten en Koolhydraten: broodnodig of overbodig?

Gluten. Zijn die nu echt zo slecht? En zo ja, hoe omzeil je ze dan? Want dat lijkt toch nog best een gedoe... En what about koolhydraten? Happy in Shape dook in het onderwerp ‘granen’ en beantwoordt 9 prangende vragen.

1/ Wel of geen tarwe?
Vanuit de orthomoleculaire voedingsleer is tarwe voor geen enkele darm goed. Tarwe bevat gluten en dat kan zorgen voor vage klachten zoals winderigheid, vermoeidheid, buikpijn en een opgeblazen buik. Heb jij hier ook regelmatig last van? Dan kan het helpen om tarwe voor een paar weken te vervangen door spelt, een graan dat minder gluten bevat. Of probeer zelfs even helemaal om glutenvrij te eten en kijk of je er baat bij hebt.

2/ Is spelt beter?
Als we de moderne health bloggers, orthomoleculair therapeuten en fit girls mogen geloven zijn gluten nog net geen officiële ramp voor je gezondheid. Gluten (enkelvoud en meervoud is hetzelfde woord) is een eiwit en komt voor in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. De hoeveelheid gluten verschilt per graansoort. Zo is spelt minder belastend voor je darmen dan tarwe, wat voor 80% uit gluten bestaat. Voor de meesten is spelt daarom beter verteerbaar. Gluten kunnen je darmwand behoorlijk irriteren. Bepaal voor jezelf wat goed voelt voor jou om wel of niet te eten. Want een lekker speltboterhammetje op z’n tijd kan heus geen kwaad – als je niet intolerant bent voor gluten natuurlijk.

lees verder:

https://happyinshape.nl/food/g...

Geplaatst op 17 januari 2018 door happyinshape