Je kunt geen supermarkt binnenlopen of je struikelt over pepernoten, speculaas, marsepein en andere zoetigheden. Jawel, Sinterklaas staat voor de deur. Heel gezellig, maar hoe weersta de al die suiker- en vetrijke verleidingen? Simpel: door zelf lekkere en gezonde Sinterklaassnacks te maken.
Bak bijvoorbeeld deze healthy speculaascake, op basis van speltmeel en gezoet met kokosbloesemsuiker en dadels. Ook geschikt voor vegans, want er zitten geen eieren of andere dierlijke producten in.
Nodig:
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 180°C. Maak de kokosolie in de magnetron of een pannetje vloeibaar en hak de dadels in kleine stukjes. Voeg vervolgens alle ingrediënten (behalve de amandelen) bij de dadels en meng het tot een dik, plakkerig beslag. Schep dit in een met bakpapier beklede bakvorm, versier het met de amandelen en zet de cake 55 minuten in de oven. Easy, lekker en nog eens gezond ook!
Wil je een keer iets anders dan die eeuwige kruidnoten? Geen probleem. Ook met kikkererwten kun je een lekkere Sinterklaassnack maken. Verwarm je oven voor op 200°C. Laat 200 gr kikkererwten uitlekken, verdeel ze over een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze 30 minuten in de oven. Meng 1 tl vloeibare kokosolie met 2 tl speculaaskruiden en 2 tl honing en roer de kikkererwten hierdoor. Bak ze daarna nog 10 minuten, zodat ze lekker krokant worden.
Ook heerlijk: filodeegzakjes met gezonde vulling. Verwarm je oven voor op 175°C. Snijd een appel in kleine blokjes en meng deze met 50 gr rozijnen, 2 tl honing en 2 tl kaneel. Vouw een vel filodeeg dubbel, schep het appelmengsel er in kleine porties op, snijd pakketjes uit, doe wat eigeel langs de randen en vouw ze dicht. Bind er een stukje kooktouw om (staat leuk!) en zet ze dan 10 minuten in de oven. Healthy en feestelijk!