Gezonde shoarma? Yes please! Het zal geen verrassing zijn: mij maak je niet blij met zo’n bak gekruid varkensvlees. Het vlees is vrijwel nooit bio, ik ben sowieso al niet zo’n fan van grof varkensvlees (is me te vet) en na het eten van shoarmavlees heb ik nog uren dorst, zo ontzettend zout is het vaak. Gelukkig is er een méér dan prima alternatief: shoarma van oesterzwam. Noem het oesterzwarma ;) Dat is dus een stuk gezonder, want de basis is geen vettig vlees maar paddenstoel, en je hebt zelf in de hand hoe sterk of mild je ‘m kruidt. Het is trouwens helemaal niet lastig om te maken: je scheurt de oesterzwammen met de hand in reepjes, gooit er wat kruiden bij (die je sowieso al in huis hebt) en bakt het 20 tot 30 minuutjes af in de oven. Daarna kan je de shoarma van oesterzwam in pitabroodjes scheppen en aftoppen met een dot knoflooksaus en sambal. Maar ik heb een beter plan: maak er deze fantastische shoarma bowl vol verschillende smaken mee!
Zo’n pitabroodje is natuurlijk héérlijk (laten we eerlijk zijn: vooral ’s nachts) maar een mens wil wel eens wat anders. En zo bedacht ik deze shoarma bowl. Een grote kom gevuld met allerlei ingrediënten en sausjes die supergoed passen bij de kruidige oesterzwamshoarma. Neem bijvoorbeeld de gezuurde rode ui. De ringetjes rode ui marineerde ik kort in appelazijn en dat gaf deze bowl een hele frisse touch. Net als de tomaat – die liet ik marineren in een mengsel van komijn, honing en olie. Dat was dus écht heel lekker en vond ik een hele goede toevoeging, maar dit kan je eventueel achterwege laten. Als basis van de bowl nam ik witte rijst. Wil je ‘m nog nét wat voedzamer, ga dan voor zilvervliesrijst. Verder voegde ik ook zachte avocado en zoutige feta toe. En laten we de yoghurt-dillesaus met knoflook vooral niet vergeten. Want heb je eigenlijk wel shoarma gegeten als je daarna geen uur in de wind stinkt door knoflook? ;)
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 28 september 2022 door beaufood