Gezonde koffie banaan muffins

Gezonde muffins met een lekkere espresso kick. Heerlijk als tussendoortje of (zoals wij vanmorgen) als snel ontbijt. Het beslag van deze voedzame muffins maak je eenvoudigweg in één bowl en binnen een half uurtje is je keuken voorzien van de geur van versgebakken muffins. De koffie muffins zijn suikervrij en gezoet met banaan en honing. En zei ik al dat ze héérlijk smeuïg zijn van binnen?

Suikervrije muffins maken

Het beslag van klassieke muffins bestaat grotendeels uit boter en suiker. Lekker hoor, maar dat kunnen wij natuurlijk gezonder! Ik maakte daarom een voedzamer beslag door de geraffineerde suiker overboord te gooien en deze te vervangen door banaan, rauwe honing en vanille extract. Snuf kaneel erbij, wat gehakte pure chocolade en een klein snufje zout. En vergeet vooral dat scheutje koffie niet voor een extra rijke smaak. Het resultaat zijn heer-lijk smeuïge muffins.

Kies voor rauwe honing

Honingtip: kies voor rauwe honing van een lokale imker. Rauwe honing is pure honing en is niet verhit (dit noemen ze ook wel koud geslingerd), waardoor het nog alle goede enzymen die juist zo goed voor je zijn. Honing die je in supermarkten koopt is eigenlijk altijd afkomstig uit China of Zuid Amerika. Hoe goedkoper de honing, hoe meer Chinese honing er meestal in zit. Doordat supermarkthoning vrijwel altijd verhit is zijn de meeste enzymen uit honing, die juist zo goed voor je zijn, geheel verdwenen. Honing uit China (of een ander ver land) doet er lang over om naar Nederland vervoert te worden en is daardoor bij aankomst meestal gekristalliseerd. Dit lossen ze op door de honing vloeibaar te maken door deze wéér te verhitten, met als resultaat het verlies van smaak en alle goede stoffen. Kortom: ga voor een lokale pot echte honing vol van smaak en gezondheidsvoordelen.

Geniet ervan!

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 13 mei 2023 door beaufood