Gezonde ijstaart met chocolade en kersen

Als kind trakteerde ik op mijn verjaardag altijd op ijsjes in de klas, van die fruitijsjes. Ik was namelijk helemaal dol op ijsjes, en ik was in de zomer jarig: 1 + 1 = 1. Dat was echter ook de enige keer per jaar dat ik ijsjes deelde, want ik was er zo dol op dat ik al dat ijs liever voor mezelf hield.

Het begon allemaal met van die ijsjes in een langwerpig plastic zakje, met siroop en water erin. Kennen jullie die nog? Het liefst at ik dan de gele variant, of de donkerroze. Samen met mijn vader hield ik wedstrijdjes wie zijn ijsje als eerste op had.

Daarna begon ik het roomijs te ontdekken: de alombekende bakken ijs van de supermarkt met 3 soorten chocolade of juist met caramel. Mijn grootste droom (ja, echt!) was het proberen van Ben & Jerry’s ijs, wat behoorlijk duur was, dus toen ik als 14-jarige hoorde dat ze bij de snoepwinkel gratis Ben & Jerry’s ijsjes uitdeelde was ik daar heel snel bij. Ik kreeg een bol Cookie Dough ijs, daar had ik al zo veel verhalen over gehoord. Maar helaas; er stond iemand naast me te blowen daar bij de ijskraam, deze enigszins misselijkmakende lucht zorgde ervoor dat dat ijsje helemaal niet zo lekker was..

Een jaar later ging ik in de herkansing met een beker New York Super Fudge Chunk. En toen was ik verslaafd..

Je zult misschien wel begrijpen dat het voor mij niet al te makkelijk was toen ik hoorde dat ik, om mijn gezondheid te verbeteren, beter geen melkproducten en suiker meer kon eten. Dag ijsjes, dag meneren B&J!

Inmiddels is mijn smaak enorm veranderd, maar die zin in ijs, die is er nog steeds. Dus vandaar dat ik dit jaar voor mijn verjaardag een heuse IJSTAART heb gemaakt!

Het werkt heel simpel: je bakt 2 cakes, in de tussentijd maak je ruimte in de vriezer, daarna maak je het ijsmengsel in de ijsmachine. Besmeer de chocoladecakes met het ijs en zet het geheel nog 2 uur in de vriezer. Vlak voor het serveren haal je de taart tevoorschijn en snijd je deze in stukken; het is wel lekker wanneer je nog even wacht met opeten tot het wat begint te smelten. (precies zoals op de foto, niet zo’n mooi plaatje, maar dit is wel de lekkerste manier om het op te eten!)

Ingrediënten
Chocoladecake

  • 100g kokosmeel
  • 75g cacao
  • 1 tl baksoda
  • 8 eieren
  • 80 ml honing
  • 80 ml kokosolie, vloeibaar

IJs

  • 500 ml kokosroom, gekoeld
  • 300g kersen, ontpit
  • 3 rijpe perziken, geschild en in partjes
  • 100g santen, fijn gesneden
  • ½ tl vanillepoeder

Lees verder op Eetpaleo.nl!

Geplaatst op 06 mei 2017 door eetpaleo