Boerenkool is een bladgroente die in Nederland eigenlijk bijna alleen in stamppotten wordt gebruikt. Maar wist je bijvoorbeeld dat het ook mogelijk is om de boerenkool als gestoofde groente te serveren of te verwerken in je groene smoothie. En wil je gezond chips maken? Probeer dan eens kale chips, oftewel gezonde boerenkool chips. In Amerika al een tijdje hot en booming, maar ook in Nederland is gezonde chips maken een nieuwe trend.
Chips van boerenkool.. Het klinkt niet echt aantrekkelijk als je trek hebt in een lekkere snack. Maar het is toch echt het proberen waard! Deze groente is ontzettend gezond voor je. Boerenkool bevat namelijk weinig calorieën, bevat bijna geen vet en is hoog in vezels. Om precies te zijn: 100 gram boerenkool bevat 50 calorieën, 4 gram eiwit, 5 gram koolhydraten en 0,9 gram vet. Daarnaast bevat boerenkool caroteen, vitamine A, C en K, ijzer, calcium én omega-3 vetzuren.
Je kunt in plaats van zout natuurlijk ook andere kruiden gebruiken, zoals cayenne peper, chili peper of verse knoflook.
Verwarm de oven voor op 180° C. Was de boerenkool en dep het droog, verwijder harde nerven en de steeltjes en snijd vervolgens de bladeren in grove stukken. Je kunt natuurlijk ook een zak gesneden boerenkool kopen. Sprenkel wat extra vierde olijfolie over de boerenkool bladeren en strooi het zout en vers gemalen zwarte peper erover (of de andere kruiden die je hebt gekozen). Leg de boerenkool bladeren in een vlakke laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de boerenkool chips ongeveer 20 minuten in de oven, tot het lekker knapperig is. Zorg er wel voor dat de boerenkool chips niet verkleurd, want dat gaat ten koste van de smaak. Leg de chips op het bakpapier op een rooster om af te koelen.