Word ik dik als ik ‘s avonds eet?

Veel sporters zijn bang om in de avonduren nog veel te eten. Maar is die angst gegrond? Kan het kwaad om pas ’s avonds laat je warme maaltijd te nemen? Lees hier het verrassende antwoord.

De fabel ontkracht

Veel mensen denken dat het funest is om vlak voor het slapen gaan een maaltijd te eten. De gedachte daarachter: de stofwisseling tijdens de nachtrust is lager dan overdag, waardoor de gegeten kcal eerder als vet worden opgeslagen. Maar dit is een fabel: uiteindelijk gaat het er niet om op welk moment je eet, maar om hoeveel kcal je over de gehele dag binnenkrijgt. Heb je aan het eind van de dag minder energie binnengekregen dan je nodig hebt, dan val je af. Is het meer, dan kom je aan [1,3].

Valkuilen

De dingen die je ’s avonds eet, zijn vaak ongezonder dan de producten die je overdag neemt. Zit je lekker op de bank film te kijken, dan neem je eerder chips dan een boterham met pindakaas. Bovendien is het lastig om het bij één wijntje of één handje nootjes te houden, waardoor je al snel meer kcal binnenkrijgt dan goed voor je is [2].

Eet regelmatig

Als je regelmatig eet, heb je ‘s avonds minder honger, waardoor je de verleiding van ongezonde snacks beter kunt weerstaan. Plan daarom niet twee of drie eetmomenten op een dag in, maar liever vijf of zes [3].

Eet vezelrijk

Door vezelrijke voeding heb je langer een vol gevoel, waardoor je in de avonduren minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld groente, fruit, volkorenproducten, noten, havermout en muesli.

Gezonde avondsnack

Heb je ‘s avonds toch trek? Kies dan voor een gezonde avondsnack, zoals:

  • Een fruitsmoothie met wat havermout en walnoten
  • Een schaaltje magere yoghurt met muesli en fruit
  • Een kommetje kwark met een beetje honing, fruit, walnoten en wat muesli
  • Snacktomaatjes en plakjes komkommer
  • Een handje walnoten
  • Een volkorencracker met humus

Conclusie

Je komt aan als je langere tijd meer kcal binnenkrijgt dan je nodig hebt. Het moment waarop je de voedingsstoffen tot je neemt speelt daarbij geen rol. Van ’s avonds eten word je dus niet per definitie dik. Wees je wel bewust van de valkuilen: Als je ’s avonds trek hebt, ben je eerder geneigd om ongezonde snacks te nemen. Zorg dus dat je overdag regelmatig en vezelrijk eet, zodat je later op de dag niet in verleiding word gebracht. Toch honger? Kies dan voor een verantwoorde snack.

Referenties:
[1] Voedingscentrum. Url geraadpleegd op 29-05-2014. Link: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/gewicht/kom-je-aan-van-eten-na-20-00-uur-.aspx
[2] Baron, K.G., Reid, K.J., & Zee, P.C. (2014). Meal timing influences daily caloric intake in healthy adults. Nutrition research, 34 (11), 930-5
[3] Kant, A. K., Ballard-Barbash, R., & Schatzkin, A. (1995). Evening eating and its relation to self-reported body weight and nutrient intake in women, CSFII 1985-86. Journal of the American College of Nutrition, 14(4), 358-363