Wanneer ik je zou vragen wat je nodig hebt om gezond te kunnen eten, dan bedenk je waarschijnlijk een aantal verschillende punten. Bijvoorbeeld: enige kennis van gezonde voeding, gezonde boodschappen in huis en.. wilskracht of discipline, en enige mate van zelfbeheersing. Anders houd je het tenslotte niet vol, toch?
Dat is dus niet helemaal waar. Gezond eten lukt de meeste mensen niet wanneer ze dit onder het mom van discipline, wilskracht en/of zelfbeheersing doen. Dat gáát simpelweg niet, of misschien heel eventjes. Een maand, of een paar weken. En soms kom je niet veel verder dan maandag (tot de lunch).
Misschien heb je weleens van de ‘wilskracht spier’ gehoord, al zou je die net zo goed de discipline spier kunnen noemen. Elke dag begin je met een sterke spier en dus goede voornemens (‘Vandaag ga ik écht gezond eten’).
Wat de meeste mensen echter vergeten is dat vrijwel alles wat ze op een dag doen een bepaalde mate van discipline of wilskracht vereist. Denk daarbij aan je werk, de kinderen opvoeden, telefoontjes plegen, rekeningen betalen, enzovoorts. Er zijn altijd keuzes om te maken, iedere dag opnieuw, de hele dag door. Iedere keuze vereist een bepaalde mate van discipline omdat je ‘de juiste keuze’ wilt maken, je wilt voldoen aan een bepaalde maatstaf en aan je eigen normen en waarden.
Het gevolg daarvan is dat die spier bij iedere keuze die maakt een klein beetje verzwakt. De energie en kracht gaan eruit. ’s Ochtends kun je met gemak 60 kilo optillen met je discipline spier, maar aan het einde van de dag kost het al moeite om een appel in de lucht te houden (om maar een voorbeeld te noemen). Hoe minder sterk je discipline spier is, des te moeilijke het is om een goede keuze voor jezelf te maken. En hoe lastiger het dus óók wordt om gezond te eten naar gelang de dag vordert.
Naast het feit dat je discipline als het ware ‘op’ raakt gedurende de dag, wordt je vermogen om met stress om te gaan ook wat minder. Keuzes maken gaat tenslotte minder gemakkelijk en daarmee kun je ook minder goed met stress omgaan. Op zich is dat natuurlijk heel normaal, maar voor je voedingspatroon kan het vervelende gevolgen hebben.
Wanneer je minder goed om kunt gaan met stress betekent dat namelijk dat die stress juist wat meer impact op je lichaam heeft. Je gaat in de vecht-of-vlucht modus, ook wel de survival modus genoemd. Daardoor zal je lichaam juist vetten opslaan in plaats van verbranden. Daardoor krijg je meer zin in (snelle) koolhydraten.
Je raadt het al; stress zorgt ervoor dat het nóg lastiger is om gezonde voedingskeuzes te maken.
Geplaatst op 24 september 2018 door eetpaleo