Ja, ik moet toegeven: gestoofde prei klinkt niet bepaald sexy. Ik weet niet zo goed waar prei z’n slechte imago aan te danken heeft, maar het helpt vast niet mee dat we prei vroeger, als kind, allemaal als een hoopje snot op ons bord geplempt kregen. Toch heb ik besloten dat prei best een beetje meer in het zonnetje mag staan. Figuurlijk dan hè, want ze groeien onder de grond. Als je het op de juiste manier klaarmaakt (dat is dus niet door ’t te koken, ik herhaal: níét koken!) en goede smaakmakers gebruikt, maak je er al snel iets heel spectaculairs van. Neem dit gerecht: ik karamelliseerde de prei met een klein beetje suiker, stoofde ‘m vervolgens in roomboter en witte wijn en serveerde het met citroenrasp en burrata. Dan klinkt het ineens onweerstaanbaar lekker, vind je niet?
In dit gerecht ging ik dus voor gestoofde prei, maar deze groente kun je ook heel goed roerbakken of roosteren in de oven. Daar wordt ‘ie nog smaakvoller van. Wist je namelijk dat de prei familie is van knoflook en ui? Vandaar die scherpe smaak en geur. Net als z’n broertjes, komt prei het beste tot z’n recht met andere smaakmakers erbij. Kaas of kruiden, bijvoorbeeld.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 10 april 2022 door beaufood