Veel vrouwen kiezen voor cardio omdat ze bang zijn dat ze van krachttraining te gespierd worden. ‘Ik wil er niet uitzien als een bodybuilder,’ is een uitroep die je vaak hoort. Word je van krachttraining inderdaad bulky of is deze angst onterecht?
Bij de opbouw van spiermassa speelt het hormoon testosteron een grote rol. De testosteronwaarde van vrouwen is een stuk lager dan die van mannen. Voor mannen is een waarde tussen 200 en 1200 ng/dl normaal, voor vrouwen 15 tot 70 ng/dl. Zoals je ziet, heeft een man met een zeer lage testosteronwaarde (200 ng/dl) nog altijd een veelvoud van het hormoon ten opzichte van een vrouw met een bijzonder hoge waarde (70 ng/dl). Gemiddeld hebben mannen een testosteronwaarde die bijna 16,5 keer zo hoog is als die van vrouwen, waardoor ze dus een véél grotere aanleg hebben om gespierd te worden.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in een opgeblazen spierbundel verandert. Als vrouw heb je er simpelweg de fysiologische aanleg niet voor. Maar hoe kan het dan dat er tóch ontzettend gespierde vrouwelijke bodybuilders zijn? De verklaring is simpel: een combinatie anabolen en hard trainen met zeer zware gewichten. Om een mannelijke hoeveelheid spiermassa op te kunnen bouwen moeten vrouwen synthetische testosteron (anabole steroïden) injecteren. Zolang je dat niet doet, word je dus geen Arnold Schwarzenegger.
Als je gezond eet en op een doordachte manier aan krachttraining doet, zie je je lichaam al gauw veranderen. Je wordt slanker en strakker. En ja: gespierder, maar niet zo buitenproportioneel dat je uit dat leuke shirtje knapt en armen als staalkabels krijgt. De angst om te gespierd te worden is onterecht. Ga dus gerust het krachthonk in en laat (na verloop van tijd) ook de zware gewichten niet liggen.