Geroosterde preisoep met dille-olie

Herfst is by far mijn lievelingsseizoen wat koken betreft. Waar het in de zomer gaat om licht eten, snelle bereiding (want je wil weer lekker naar buiten) en afkoeling, willen we in de herfst juist compleet het tegenovergestelde. Volle kommen, zwaardere ingrediënten, warmte. En wat voldoet precies aan die eisen? Soep! Bij de allereerste regendruppels stond ik alweer een lekker soepje te pureren hoor. Héérlijk! (En ook niet onbelangrijk: in het najaar kan je die extra vitamines sowieso goed gebruiken.) Ik maakte een preisoep, die heel diep en zelfs een beetje zoet van smaak werd door de prei eerst te roosteren. Over de soep drizzelde ik ook een ontzettend krachtige kruidenolie, gemaakt van dille en ansjovis. Hiermee maakte ik van een simpel soepje een culinaire uitbarsting. Dikke aanrader!

Preisoep met dille-olie (met ansjovis!)

De geroosterde preisoep op zich was al heerlijk smaakvol, maar de dille-olie on top maakte het helemaal compleet. Het is bovendien supermakkelijk te maken terwijl je soep staat te pruttelen: je hoeft alleen de dille, olijfolie en ansjovis even samen te pureren. Ik weet zeker dat nu veel lezers denken: ansjovis, gádverdamme, mij niet bellen. Maar ik ga nu toch proberen om je op andere gedachten te brengen want juist dat piepkleine visje zorgt voor superveel smaak. Chefkoks gebruiken ansjovis regelmatig als bijzondere zoute touch in bijvoorbeeld soepen, sauzen of dressings. De kans is groot dat je onbewust al eens zo’n sausje met ansjovis hebt geproefd (en dat vond je ongetwijfeld heerlijk). De smaak van ansjovis is gek genoeg niet per se vissig, maar heel zoutig (de visjes liggen maandenlang in zout, vandaar) en vet. Gebruik je ansjovis? Dan hoef je vaak geen zout meer toe te voegen aan het gerecht. Heb ik je met het verhaal hierboven nog steeds niet helemaal overtuigd, vervang de ansjovis in de kruidenolie voor bij deze preisoep dan gerust door zout.

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 14 november 2022 door beaufood