Vlak na elkaar kreeg ik twee persberichten binnen.
Persbericht 1: “Ruim een derde van de Nederlanders heeft geen idee wat hun dagelijkse zoutinname is, terwijl ze dagelijks ongemerkt te veel zout binnen krijgen.”
Persbericht 2: “Nederlanders consumeren twee keer zoveel toegevoegde suiker dan dat zij zelf denken, niet 7 maar 14 suikerklontjes per dag.”
We consumeren dus ongemerkt te veel zout én te veel suiker, en dat is allebei niet goed voor onze gezondheid, melden respectievelijk de Nierstichting en het Diabetesfonds. Allebei leggen ze het maar weer eens uit: suiker zit niet alleen in koek, snoep en frisdrank, maar ook verstopt in pakjes en zakjes, sauzen en kruidenmixen. En zout komt maar voor 20% uit het zoutvaatje, de rest zit in alledaagse producten die je gewoon in de supermarkt koopt. Lees: alweer die pakjes en zakjes, sauzen en kruidenmixen.
Geen nieuws natuurlijk. Ook ik roep het al jaren en jaren (en ik schreef er zelfs een opiniestuk over in Trouw). Net als beide genoemde organisaties, die onvermoeibaar toch elk jaar weer dappere campagnes lanceren om ons aller landgenoten bewust te maken van minder suiker en minder zout. Dus organiseren ze een suikerchallenge en een zoutchallenge. Maar hoe nobel ook, een week (of twee) manmoedig om elke suikerkorrel of zoutvlok heenlopen, zet volgens mij uiteindelijk weinig zoden aan de dijk. Het kan overzichtelijker: vermijd pakjes en zakjes. Niet even tijdelijk, maar elke dag. Dát scheelt pas een slok op een borrel. Maar ja, wat blijkt uit onderzoek? Ruim driekwart van Nederland kookt één dag per week of vaker met pakjes en zakjes. En daarvan kijkt ook nog eens drie op de tien nooit op de ingrediëntenlijstjes. Word wakker, luitjes!
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 22 augustus 2024 door KokenmetKarin