Geitenkaasvlinders met gekaramelliseerde ui

Met de feestdagen achter de rug is het Groene en Gezonde Tijdperk op Beaufood weer aangebroken. Zou je denken ;) Ik vind januari inderdaad een ideaal moment voor gezonde gerechten, maar februari, juli en oktober ook. Gezond eten is iets voor altijd, zodat je – als je er zin in hebt of een leuke borrel op de planning hebt – gewoon lekker kan snacken. Je hebt namelijk een flinke dosis zelfbeheersing nodig om deze hapjes van bladerdeeg en geitenkaas te laten staan hoor. Deze geitenkaasvlinders zijn gevuld met geraspte geitenkaas, gekaramelliseerde ui, ei en spicy sambal. Hier beleg je een stuk bladerdeeg mee, dit rol je van buiten naar binnen op, snijd je in plakken en bak je af tot crispy kaasvlinders. Tip: heb je deze maand nog een nieuwjaars- of verlate kerstborrel in je agenda staan, dan zijn deze geitenkaasvlinders perfect. Je kunt ze bovendien al vooraf klaarmaken. Oh en die géúr, jongens… Dit wil je.

Bladerdeeg en geitenkaas: een perfecte combi

Bladerdeeg + geitenkaas is een match made in heaven. Geitenkaas is precies zout, héél lichtpittig en zurig genoeg om op te boksen tegen het vettige en zoutige van bladerdeeg. Het is een combinatie die ik al op menig borrelplankje en menukaart heb gespot. Zelf vind ik het altijd lekker om er nóg een smaak aan toe te voegen zodat het geheel helemaal uit elkaar spat: zoet. Denk aan een dotje jam, kneepje honing of lepeltje compote. Aan deze geitenkaasvlinders voegde ik mijn nieuwste verslaving toe, namelijk gekaramelliseerde uien. (Ik karamelliseer de laatste tijd alles wat los en vast zit: neem deze gekaramelliseerde uientaart of camembert met gekaramelliseerde walnoten.) De uitjes worden door het langzame bakken zacht en zoet door suikers die vrijkomen. Dat proces kun je een beetje versterken met wat extra (kokosbloesem)suiker en een scheutje zoetzuur balsamicoazijn. Krijgt het nóg meer smaak van!

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 10 februari 2023 door beaufood