Een tijdje geleden bestelde ik in een lunchtent een broodje met gefrituurde oesterzwam. Bij de eerste hap zag ik meteen potentie voor een fan-tas-tisch borrelhapje. Dus daar ging ik thuis meteen mee aan de slag. Ik marineerde oesterzwammetjes in yoghurt met kruiden, wentelde ze daarna door wat bloem en frituurde ze tot slot in een paar minuten heerlijk goudbruin en crispy. Easy as that! Ze hebben heel veel smaak en verschillende texturen: zacht maar stevig van binnen, krokant van buiten. Met een lekker dipje is dit een perfect vega borrelhapje! Ik maakte een dip van kewpie mayo (dat is Japanse mayo) met een beetje truffeltapenade. Klinkt gek, was geweldig!
Oesterzwammen zijn echt de verborgen parels onder de paddenstoelen. Alhoewel, de laatste jaren zijn ze een stuk populairder, maar nog altijd kent niet iedereen deze práchtige zwammen. Oesterzwammen zijn stevige, gladde paddenstoelen in de vorm van een gekronkelde kam of een plat dakje. Ze zitten vol vitaminen en vezels en dat is natuurlijk top, maar het állermooiste aan dit ingrediënt vind ik de structuur. De paddenstoel is namelijk stevig en een tikkie draderig, zoals vezels. Die blijven bij verhitting ook stevig en hierdoor doet het een beetje denken aan de structuur van vlees. Niet voor niets bestaan er tig recepten voor oesterzwambitterballen, oesterzwamgyros en ga zo maar door. Het is een ideale (en gezonde!) vega optie voor veel vleesgerechten. Ook omdat de smaak mild en niet te overheersend is – je kunt er met de juiste marinade en sausjes echt nog álle kanten mee op! Te beginnen bij deze gefrituurde oesterzwam met truffelmayo, natuurlijk.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 03 oktober 2022 door beaufood