Het ideale plaatje van de zalm is tegen de stroming in zwemmen, het water uit springend en uitwijken voor de grote beer. Ooit trok de zalm in grote aantallen door Rijn en Maas op weg naar de paaiplaatsen in de boven- en middenloop van de rivieren. Vanaf 1957 werd de zalm in Nederland als uitgestorven beschouwd. De voornaamste oorzaken hiervan waren waterverontreiniging en het onbereikbaar worden van de paaiplaatsen door barrières in de rivieren, met name dammen, stuwen, sluizen en waterkrachtcentrales. Daarnaast speelden ook overbevissing en het verdwijnen van geschikte paaiplaatsen door het opbaggeren van zand en grind een rol. Nu maakt de zalm in onze wateren een lichte comeback maar als jij denkt dat de zalm op jouw bord een wilde zalm is dan heb je het verkeerd. De zalm die wij eten komt van de fish farm, de vis boerderij. Maar moet je daar nou eigenlijk wel zo blij mee zijn?
1. Zalm wordt gekweekt in kooien.
De zalmen zitten zo dicht op elkaar dat er 27 in een badkuip passen. Een legbatterij is er niets bij.
Lees verder op www.modelworkout.com
Geplaatst op 17 februari 2016 door modelworkout