Galette met pruimen en ricottaroom

Dat ik fan ben van Franse taartjes, dat is geen geheim. Zeker ín Frankrijk, in het zonnetje, smaken ze fantastisch. Om het Franse sentiment toch een beetje in huis te halen, maakte ik laatst een traditioneel Frans baksel: galette met fruit. En omdat het hartje zomer volop pruimenseizoen is, belegde ik de galette met deze zoete vruchten. Heb je een pruimenboom in de tuin staan? (Lucky you!) Dan is dit recept dus echt ideaal. Er gaat een halve kilo pruimen in dus dat tikt alvast lekker aan! Tip: serveer ‘m met een bolletje ijs of – zoals ik deed – een toef heerlijke ricottaroom!

Galette met fruit

Galette (spreek uit met de g van good) is een klassiek Frans baksel. Deze platte taart wordt van origine gemaakt van bladerdeeg, gemaakt van goede kwaliteit roomboter en bloem. Dat kneed je tot een deeg, om vervolgens uit te rollen tot een dunne, platte cirkel. Beleg het deeg met de vulling, sla de randen terug en bak ‘m binnen een half uurtje af in de oven. En het leuke van galettes is dat je er álles wat je maar kan bedenken, op kan verzamelen. Wil je een hartige versie? Dan beleg je ‘m met courgette, champignons en kaas (ik zeg maar even wat hè!). Heb je ki-lo’s radijsjes uit je moestuin? Dan maak je een lekkere radijsgalette. Zo simpel is het! Erg populair is ook de zoete variant, zoals ik die maakte. In dit geval ging ik voor pruimen maar – je voelt ‘m al een beetje hangen – je kan natuurlijk voor iedere fruitsoort gaan. Dit lijkt me ook heerlijk herfstig met appel, bijvoorbeeld!

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 27 september 2022 door beaufood